RaspiBlitz integreert c-lightning voor lichtgewicht aanpasbare functionaliteit
Lightning Network

RaspiBlitz integreert c-lightning voor lichtgewicht aanpasbare functionaliteit

Blockstream Team

RaspiBlitz, het meest populaire DIY Lightning-node-pakket, heeft c-lightning, onze lichtgewicht, modulaire Lightning-implementatie, geïntegreerd in zijn v1.7.1-update.

Vanwege de lage operationele kosten van c-lightning kunnen gebruikers veel Lightning-nodes op de RaspiBlitz-hardware actief hebben, zelfs gelijktijdig met de LND-implementatie.

Met c-lightning krijgen gebruikers ook een meer privacy-geoptimaliseerd, aanpasbaar softwareprogramma dat hen een gevarieerde toolkit biedt om hun node te laten draaien zoals ze dat willen.

Waarom c-lightning

Naast het lage geheugen- en CPU-gebruik, heeft c-lightning unieke functies die nog niet beschikbaar zijn of worden gebruikt in andere Lightning-implementaties waarmee veel RaspiBlitz-bezitters wellicht graag willen experimenteren.

●       Gericht op privacy: c-lightning verhoogt automatisch de privacy door gebruik te maken van multi-part payments, het willekeurig selecteren van paden en het selecteren van een verscheidenheid aan kanalen ter bescherming tegen deanonimiseringstechnieken.

●       Dual-funded channels: c-lightning is ook de eerste Lightning-implementatie waarmee kanalen kunnen worden geopend met geld van beide partijen, waardoor de kosten van het inzetten van kapitaal in het Lightning Network worden verlaagd en de algehele liquiditeit wordt vergroot.

●       Liquiditeitsadvertenties: advertenties zijn een uitstekende manier om inkomende liquiditeit te coördineren, waardoor gebruikers het gossip-protocol kunnen gebruiken om te zien wie liquiditeit leaset en wat hun bestaande kanalen zijn voordat ze een contract aangaan. Dit staat in schril contrast met de bestaande gecentraliseerde opties.

●       BOLT12: BOLT12 is ontworpen door c-lightning-ontwikkelaar Rusty Russell, die ook de BOLT11-specificaties schreef. Het introduceert de mogelijkheid om spontane betalingen mogelijk te maken met een betalingsbewijs, gemaskeerde paden, herhaaldelijke betalingen voor abonnementen en donaties, onion messages, en zelfs de basis voor multisig Lightning-nodes in de toekomst.

Maak gebruik van het plug-in-ecosysteem

c-lightning is een plug-in-rijke implementatie, waarmee ontwikkelaars Lightning kunnen uitbreiden en aanpassen met hun eigen applicaties die in elke taal kunnen worden geschreven. Als je ooit een simpel "Hello, World!"-programma hebt geschreven, dan beschik je waarschijnlijk over alle benodigde vaardigheden om een c-lightning-plug-in te bouwen.

Enkele van de optionele plug-ins die beschikbaar zijn in de RaspiBlitz-release zijn:

CLBOSS, een geautomatiseerde node-manager die is ontworpen om het runnen van een node een simpele kwestie te maken van het financieren ervan (0,1 BTC of meer aanbevolen) en het hebben van betrouwbare toegang tot internet en stroom.

Momenteel kan CLBOSS kanalen openen, inkomende capaciteit verwerven, herbalanceren en doorstuurkosten instellen om te concurreren met andere nodes. Er is ook een experimentele functie beschikbaar die toezicht kan houden op kanalen en ze kan sluiten als ze niet winstgevend zijn voor je node.

Sparko is een op zichzelf staande versie van de Spark-wallet als plug-in met BOLT12-ondersteuning. Je kunt het gebruiken als een persoonlijke wallet met een volledige gebruikersinterface of als een HTTP-RPC-brug naar je node voor de ontwikkeling van apps.

Kijk hier voor een volledige lijst van plug-ins, nieuwe functies en andere wijzigingen die zijn geïntroduceerd in de RaspiBlitz v1.7.1-update.

Niet jouw node, niet jouw regels

RaspiBlitz is een doe-het-zelf-project gemaakt van kant-en-klare consumentenhardware en open-source software, bedoeld als goedkope Lightning-node voor eindgebruikers die thuis kan worden gebruikt.

Net als het runnen van een bitcoin full node, kun je met je eigen Lightning-node je geld in eigen bezit houden en niet hoeven vertrouwen op derden. Door een node te runnen en betalingskanalen te hebben, lever je ook een actieve bijdrage aan de netwerkliquiditeit, betalingsefficiëntie en ben je een essentieel onderdeel van het algehele succes van Lightning als layer-2-technologie voor bitcoin.

Of je nu een eindgebruiker bent die op zoek is naar een goede manier om toegang te krijgen tot het Lightning Network, een bitcoiner die graag het Lightning Network stabieler wil maken, of een knutselaar die zijn eigen idee op Lightning wil bouwen en implementeren, de Raspiblitz is de perfecte oplossing voor jou. Het is eenvoudig in te stellen, met tal van manieren om de functionaliteit uit te breiden en te integreren in je workflow, en het kan dienen als een perfect toegangspunt tot het algehele bitcoin-ecosysteem.

Hoe kan ik ermee aan de slag?

Er zijn twee opties om aan de slag te gaan met RaspiBlitz: je kunt het zelf bouwen of een voorverpakte versie kopen die beschikbaar is via aanbieders zoals Fulmo en Lightning in a Box. Door te zoeken naar "RaspiBlitz" kun je ook veel walkthroughs en gidsen vinden om je op weg te helpen. De RaspiBlitz-community is erg actief en hun Telegram-groep is een geweldige bron om op terug te vallen als je technische vragen hebt.

Voor degenen die al een node op RaspiBlitz hebben en erover denken om naar c-lightning te migreren of het gewoon willen uitproberen in combinatie met andere implementaties, kun je de c-lightning Github en repository verkennen en uitproberen.

Om in contact te komen met ons team over eventuele samenwerking en het helpen bouwen van de vele software-innovaties op c-lightning, zoals plug-in-infrastructuur, raden we aan contact met ons op te nemen via Libera IRC in #c-lightning en onze officiële Telegram.

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: