Gereduceerde kosten Blockstream Satellite met SDR en GNU Radio
Blockstream Satellite

Gereduceerde kosten Blockstream Satellite met SDR en GNU Radio

Adam Back, Chris Cook

Een van de voordelen van Blockstream Satellite is dat het voor gebruikers minder kost om te verbinden met het bitcoin-netwerk. Via de satellietdienst kunnen meer mensen profiteren van de veiligheid van het zelf bezitten van hun privé-sleutels en het runnen van een full node voor bitcoin.

Hoewel Blockstream Satellite bedoeld is om meer mensen mee te laten doen op het bitcoin-netwerk, kan het vaak veel kosten om apparatuur in huis te halen die gegevens kan ontvangen vanuit de ruimte. Om deze reden zijn we creatief bezig geweest om de hardwarekosten zoveel mogelijk te drukken.

Waarom hardware gebruiken als software ook kan?

Een van de voornaamste manieren om de kosten te drukken is het gebruik van Software-defined radio (SDR). Professionele satellietapparatuur kan al snel duizenden euro’s kosten, want het verwerken van de signalen gebeurt allemaal in de hardware. Door gebruik te maken van SDR kunnen we deze hardware vervangen door software. Er is slechts een USB SDR dongle voor nodig, wat zo’n twee tientjes kost.

De radiosignalen die door Blockstream Satellite worden verzonden, zijn analoog. De eerste stap is om de signalen om te zetten in digitale informatie die kan worden verwerkt door de software op de computer. De SDR-interface zet de analoge gegevens om in digitale gegevens, en geeft deze gegevens via de USB-poort door aan de computer. De verwerking geschiedt vervolgens op de host-computer met GNU Radio; een softwareprogramma dat speciaal voor deze doeleinden is gemaakt.

Omdat het signaal moet worden verwerkt, is er een redelijk sterke CPU nodig: minimaal 2 GHz Intel i5 met twee cores of gelijkwaardig. Het is mogelijk met een laptop van de vorige generatie, een NUC, of een desktop, maar alsnog vereist het veel meer rekenkracht dan een full node.

In de onderstaande video legt de signaalverwerkingsspecialist van Blockstream, Igor Friere, uit hoe het verwerken van het signaal met GNU Radio werkt binnen de software van Blockstream Satellite. Waarschuwing: zeer technisch!

De voordelen van Blockstream Satellite

Nu we het er toch over hebben, is het waarschijnlijk ook een goed idee om de voordelen van Blockstream Satellite voor bitcoin-nodes op een rijtje te zetten:

Wereldwijde toegang

Zoals we eerder al aangaven, zijn de kosten om te verbinden met het bitcoin-netwerk erg hoog voor gebruikers in opkomende markten, terwijl bitcoin daar juist nuttig kan zijn (wegens o.a. economische uitdagingen en inflatoire valuta).

Full nodes in bitcoin kunnen meer dan 10 GB aan bandbreedte per maand verbruiken, zelfs bij het minimaliseren van het bandbreedteverbruik, zoals het niet doorsturen van transacties, of door gebruik te maken van de zogenaamde blocks-only-modus. Dit is al meer dan de bandbreedtelimieten van veel ISP’s, en zelfs als het aangeboden wordt, is het vaak duurder in opkomende markten dan in ontwikkelde landen, waardoor meedoen aan het bitcoin-netwerk voor veel potentiële gebruikers niet economisch rendabel is.

Privacy en veiligheid

De gegevens die worden verzonden door Blockstream Satellite, worden maar in een richting uitgezonden. Dit betekent dat een ISP en andere gebruikers op het P2P bitcoin-netwerk niet kunnen achterhalen dat iemand via de satelliet is verbonden. Dit beschermt tegen onverwachte risico’s, zoals het achterhalen van de locatie van een bitcoin-gebruiker aan de hand van het IP-adres, om vervolgens fysiek diefstal te plegen.

Standvastigheid

Voor particulieren en bedrijven kan een splitsing van het bitcoin-netwerk door een probleem met het internet een serieus risico vormen tijdens het accepteren van een transactie van hoge waarde. Blockstream Satellite kan fungeren als een tweede, onafhankelijke verbinding, naast de bestaande internetverbinding, om dit risico te vermijden.

Nieuwe infrastructuur

Er is een aantal projecten dat werkt aan het verbeteren van de toegang naar het bitcoin-netwerk in opkomende markten en afgelegen locaties via wifi-hotspots, mesh-networks, en LoRa, wat de kosten verder drukt door de toegang tot Blockstream Satellite te delen en gebruik te maken van een internetverbinding voor het verzenden van transacties.

Het opzetten van een eigen node via de satelliet

Om te verbinden met het netwerk van Blockstream Satellite kunt u terecht bij GitHub voor officiële instructies. Bovendien is het misschien interessant om deze geweldige handleiding van onze collega over het opzetten van een satellietverbinding in Noord-Amerika te lezen.

Een kaart met de globale dekking van Blockstream Satellite

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: