Vanuit de ruimte: gegevens uitzenden via de satelliet met Lightning
Blockstream Satellite

Vanuit de ruimte: gegevens uitzenden via de satelliet met Lightning

Chris Cook, Ben Teitelbaum

In navolging van onze onthulling van vorige maand, kondigen we vandaag de lancering aan van de Blockstream Satellite API Beta, waarmee iedereen gegevens kan versturen via ons satellietnetwerk. Er kan voor worden betaald via Lightning Testnet (wat dus betekent dat het momenteel gratis is!) en na een succesvolle testperiode schakelen we over naar de ‘mainnet’ bitcoin-blockchain om een van de eerste bitcoin-betaalde satellietdiensten ter wereld te worden!

Wat is de Blockstream Satellite API?

De Blockstream Satellite API geeft ontwikkelaars toegang tot een makkelijk te gebruiken RESTful API om berichten mee te versturen. De API is geheel “data agnostic”. Het maakt niet uit over het gaat om beveiligde berichten, alternatieve blockchains, of een globale podcast: de Blockstream Satellite API laat het allemaal toe.

Voor niet-ontwikkelaars hebben we tevens een makkelijk te gebruiken portal om simpele berichten mee te versturen via de Blockstream-website. Ook hiervoor wordt betaald via Lightning.

Dankzij onze uitbreiding naar fase 2, kunnen de berichten worden ontvangen door vrijwel iedereen. De ontvangst vereist enkel een satellietschotel (een tv-satellietschotel is voldoende), een aantal goedkope componenten, en een computer. Verzonden gegevens kunnen overal geheel gratis worden ontvangen, zolang er zicht is op een van onze vier geosynchrone satellieten.

Hoe werkt het?

Blockstream Satellite kan momenteel alleen zenden. De kosten om gegevens te verzenden is variabel, en de prioriteit wordt gegeven aan het hoogst betaalde bedrag per verzonden byte. Als er genoeg vraag is, resulteert dit in een marktprijs. Dit is soortgelijk aan hoe bitcoin-transacties tegen elkaar opbieden om in een block te worden opgenomen. De grootte van een bericht is gelimiteerd om ervoor te zorgen dat een bericht binnen tien seconden na indiening kan worden verzonden, mits dit momenteel het meest betalende bericht is.

Ontwikkelaars die gebruikmaken van de Blockstream Satellite API worden geacht om hun eigen encryptie, fragmentatie, en heropbouw van grotere berichten te verwerken, afhankelijk van wat hun applicatie vereist. De Blockstream Satellite API-dienst verzorgt simpelweg alleen de verzending via het netwerk van Blockstream Satellite.

Privacyfunctionaliteit

Blockstream Satellite heeft een aantal belangrijke functies om de privacy te waarborgen tijdens het verzenden van berichten:

  • Ondersteuning voor encryptie: Hoewel alle gebruikers van Blockstream Satellite alle berichten ontvangen, kunnen ontwikkelaars een applicatie maken met encryptie, en de geheime decryptiesleutel alleen geven aan mensen voor wie het bericht is bedoeld. Dit zorgt ervoor dat alleen een specifieke groep mensen toegang heeft tot het ontsleutelde bericht. Ter demonstratie hebben we een voorbeeldapplicatie bijgevoegd aan Blockstream Satellite v1.1.0 die gegevens op veilige wijze kan overdragen met GPG.
  • Out-of-band: Gegevens die niet alleen over het internet worden verstuurd, zoals via de satelliet, kunnen de privacy verhogen naast het gebruik van bestaande cryptografische technieken.
  • Lightning-betalingen: Met de juiste voorzorgsmaatregelen geeft het gebruik van het Lightning Network betere privacygaranties voor betalingen, omdat de bron en de bestemming van de betalingen niet zijn te achterhalen.

Aan de slag

Als u een ontwikkelaar bent, bekijk dan de technische documentatie en voorbeeldapplicaties. De implementatie van de API zelf is hier beschikbaar.

Niet-ontwikkelaars kunnen hun bericht in de wachtrij plaatsen door naar de Blockstream API-pagina te gaan en te betalen via Lightning Testnet.

De API-dienst bevindt zich momenteel in de bètafase, dus feedback wordt op prijs gesteld. Laat ons weten wat voor veranderingen of functies u wilt zien op onze Github-pagina.

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: