Blockstream 2018 Review: bouwen aan de toekomst
Company

Blockstream 2018 Review: bouwen aan de toekomst

Samson Mow

2018 was een druk jaar voor Blockstream. We hebben een aantal belangrijke mijlpalen bereikt, zoals de lancering van de Cryptocurrency Data Feed met ICE. Ook is het Liquid-netwerk live gegaan, samen met 23 van de grootste spelers in de cryptocurrency-industrie. Liquid is een sidechain van bitcoin die het mogelijk maakt om met snelheid en privacy assets tussen exchanges te verplaatsen, OTC-handel te drijven, en Issued Assets te gebruiken. Naast het lanceren van verscheidene producten en de publicatie van onderzoek voor het bitcoin-protocol, hebben vele Blockstreamers ook dit jaar lezingen en presentaties gegeven op 26 conferenties en meetups in 12 verschillende landen.



Naast de Cryptocurrency Data Feed en Liquid, was ook het Lightning Network een belangrijk aandachtspunt voor ons in 2018. We zijn het jaar begonnen met het uitbrengen van Lightning Charge, een systeem voor het verwerken van microtransacties. Dit maakt het makkelijk voor webontwikkelaars om c-lightning (onze Lightning-implementatie) te gebruiken. We hebben ook de Blockstream Shop gelanceerd: wel enigszins #Reckless (roekeloos), maar het heeft wel bijgedragen aan de gigantische groei van het Lightning Network. Enkele maanden later zijn we begonnen aan de “Week van de LApps” (ofwel “Lightning Apps”) om de brede hoeveelheid commerciële use cases te tonen en te hinten naar de eindeloze hoeveelheid ideeën die worden mogelijk gemaakt door het Lightning Network. Daarna heeft Christian Decker zijn whitepaper voor eltoo uitgebracht. Dit is een versimpeld update-mechanisme voor zogenaamde layer 2 protocollen die niet alleen Lightning veiliger maakt, maar ook nieuwe off-chain smart contracts mogelijk maakt zoals channel factories.

In juni zijn we vervolgens door de Wall Street Journal uitgeroepen tot een van de top 25 technology companies to watch. We stonden op nummer 2, en waren nummer 1 in de categorie blockchain-bedrijven. Zoals ook in het artikel stond, hebben de bedrijven die in het verleden in de WSJ-lijst zijn opgenomen het vervolgens ontzettend goed gedaan. Hopelijk blijft deze trend zich voortzetten!

Rusty Russell en het Lightning-team hebben c-lightning 0.6 uitgebracht. Dit was een compleet herschreven versie met modulaire en uitbreidbare architectuur. De lancering van c-lightning 0.6 was een grote mijlpaal voor het Lightning Network, want daarmee kwamen alle drie de grote Lightning-clients (Eclair, lnd, en c-lightning) officieel in bèta. Als klapper van het jaar heeft ons Lightning-team de 1.1 Lightning Development Summit in Adelaide georganiseerd, samen met Lightning-ontwikkelaars van over de hele wereld.

Lawrence Nahum en het GreenAddress-team hebben hard doorgewerkt om libwally te verbeteren. Dit is een library voor meerdere talen en platforms met primitieven voor wallet die ontwikkelaars kunnen gebruiken om betrouwbare en veilige wallet-applicaties te bouwen. Alleen al in 2018 zijn er zeven nieuwe versies uitgebracht. Bovendien heeft het Green-team drie nieuwe Android-versies en vier nieuwe desktop-app-versies uitgebracht, dus in totaal waren er 14 nieuwe releases voor de drie componenten.

Ons onderzoeksteam, geleid door Andrew Poelstra, heeft bijgedragen aan Bulletproofs, efficiënte zero-knowledge proofs, en een complexe technologie voor smart contracts genaamd “scriptless scripts”. Bulletproofs zijn echter niet de enige privacy-verbeterende technologie waar we aan hebben gewerkt. In augustus hebben we leden van de community uitgenodigd om te brainstormen over technieken om de privacy van gewone transacties in bitcoin te verbeteren. Het resulterende idee is bekend komen te staan als Pay-To-EndPoint (P2EP): een manier voor de afzender en ontvanger om mee te doen aan coinjoins. Het onderzoeksteam heeft tevens een whitepaper over key aggregation voor Schnorr signatures uitgebracht. Hiermee kan de performance en privacy van multisignature-transacties worden verbeterd.

Ter afsluiting van het jaar hebben we de Blockstream-website voorzien van een nieuw ontwerp. De content is nu beter georganiseerd, en er is meer ruimte voor nieuwe producten en functionaliteit. Het GreenAddress-team heeft de privacy-bewuste Blockstream Explorer (blockstream.info) uitgebracht, waardoor iedereen transacties voor bitcoin en Liquid kan doorzoeken, en ze hebben tevens Esplora, de code achter de block explorer, uitgebracht. We zien een hoop interesse van projecten om blockstream.info als standaard explorer te gebruiken, zoals de Bisq decentralized exchange en Electrum wallet, gevolgd door het grote nieuws van vandaag dat Bitcoin Magazine hun eigen block explorer gebaseerd op Esplora heeft uitgebracht.

Russell O’Connor heeft de broncode van Simplicity uitgebracht. Dit is een low-level programmeertaal en machine model voor op blockchains gebaseerde smart contracts. Naarmate we verder komen in de ontwikkeling van Simplicity, wordt de deur geopend voor geavanceerde smart contracts op Elements, Liquid, en uiteindelijk hopelijk ook bitcoin.

Het werk van Chris Cook en het Blockstream Satellite-team was ook indrukwekkend. Ze hebben fase 2 gelanceerd, wat het bereik uitbreidt tot het Aziatisch-Pacifisch gebied, naast het bestaande bereik voor Noord- en Zuid-Amerika, Europa, en Afrika. En tevens een onderdeel van Blockstream Satellite is de broadcast API wat iedereen in staat stelt om over het Lightning Network met bitcoin te betalen om geheel privé gegevens te versturen naar de hele wereld met onze satellieten.

We zijn dus druk bezig geweest. In 2019 volgt er nog veel meer, dus ik verwacht niet dat het een rustiger jaar wordt. We hebben het tempo er flink ingezet en hebben onze teams uitgebreid om het Liquid-ecosysteem door te laten groeien. Verder komen er nieuwe iteraties van de Cryptocurrency Data Feed, voegen we nieuwe mogelijkheden toe aan Blockstream Satellite, volgen er nieuwe releases van GreenAddress, en blijven we de groei van het Lightning Network steunen. Bitcoin zit nu in zijn tiende jaar en staat er nog steeds sterk voor. Met al het werk dat is gestopt in bitcoin, is het duidelijk dat ook de volgende tien jaar sterk worden. Wij danken al onze partners en collaborateurs voor al hun werk, wat ervoor heeft gezorgd dat 2018 voor ons zo’n fantastisch jaar was. Hopelijk zit ook volgend jaar vol bitcoin-innovatie!

To the moon!

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: