Liquid toegankelijk gemaakt: de Liquid Block Explorer
Liquid Network

Liquid toegankelijk gemaakt: de Liquid Block Explorer

Daniel Olaya

Het multi-asset settlement-netwerk van Liquid verbindt cryptocurrency exchanges, makelaars, en instituties van over de hele wereld met elkaar. Digitale assets kunnen snel, veilig, en met privacy worden verstuurd tussen deelnemers. De leden van het Liquid-netwerk zijn momenteel druk in de weer om alles te integreren voor de lancering van Liquid.

Blockstream komt daarom met een set tools die Liquid-leden kunnen gebruiken voor hun integratie en tests. De eerste tool is de Liquid Block Explorer. Dit is een website die het mogelijk maakt om de gegevens op de Liquid-blockchain visueel weer te geven en transacties te bekijken.

Om een transactie te maken op het netwerk, moeten er eerst bitcoins naar het Liquid-netwerk worden verstuurd. De zender genereert eerst een bitcoin-adres in hun Liquid Wallet. Hiermee kan een peg-in worden aangemaakt en kunnen de bitcoins worden geclaimd in Liquid. De transactie die de peg-in claimt, wordt door de zender op het Liquid-netwerk gebruikt om de bitcoins te toe te eigenen. Vervolgens verschijnen ze in de Liquid Wallet. De transactie wordt zichtbaar in de Liquid Explorer als er wordt gezocht naar de bijbehorende Liquid Transaction ID (TXID).

De onderstaande afbeelding toont wat er in de Liquid Block Explorer is te zien:

  1. Informatie over de peg-in-transactie.
  2. Zodra een transactie is bevestigd, wordt de tijd aangeduid wanneer het block is gecreëerd.
  3. Het aantal transactiebevestigingen.
  4. De betaalde netwerkkosten.
  5. Het bijbehorende bitcoin-adres voor de peg-in.
  6. Het Liquid-adres dat de peg-in heeft ontvangen, en de hoeveelheid van de peg-in.
  7. Andere technische details, zoals het script dat moet worden vervuld.

Vervolgens kan de L-BTC als een transactie worden verstuurd op het Liquid-netwerk. Voor volledige veiligheid, moeten de gebruikers hun eigen full node voor Liquid gebruiken, om er zeker van te zijn dat de transactie is verwerkt.

De Liquid Block Explorer kan ook worden gebruikt als hulpmiddel bij het achterhalen van problemen, of voor het in de gaten houden van transacties. Als een transactie is verstuurd maar niet zichtbaar wordt in een wallet, kan de Explorer worden gebruikt om te ontdekken of het probleem ligt bij de zender of de ontvanger.

Liquid maakt gebruik van Confidential Assets, wat betekent dat het asset-type verborgen is. Die informatie is alleen bekend bij de zender en ontvanger. Als andere Liquid-gebruikers op zoek gaan naar de transactie, kunnen ze niet achterhalen wat de hoeveelheid of het asset-type was. Deze velden zijn cryptografisch verborgen, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding. Ze kunnen wel zien dat de transactie is bevestigd in een block, en andere details inzien, zoals de netwerkkosten van de transactie. De ontvanger van de transactie is wel in staat om de hoeveelheid en het asset-type te achterhalen, sinds deze toegang heeft tot de sleutel die de informatie verbergt. Deze sleutel kan ook worden gedeeld met andere partijen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een audit, zonder dat deze gegevens worden prijsgegeven aan alle andere gebruikers van het netwerk.

Wanneer iemand de L-BTC terug naar de bitcoin-blockchain stuurt, gebeurt er het volgende:

  1. Er wordt een peg-out-transactie gemaakt. Voor de veiligheid kan deze transactie alleen naar bitcoin-adressen van Liquid-leden die op een toegestane lijst staan worden gestuurd.
  2. De transactiehoeveelheid die terug wordt gestuurd naar de bitcoin-blockchain is gewoon zichtbaar, sinds die informatie toch al zichtbaar wordt op de bitcoin-blockchain.
  3. Als er wisselgeld is, blijft die hoeveelheid wel geheim op het Liquid-netwerk, dankzij Confidential Transactions.

Liquid-leden krijgen de komende weken toegang tot de Liquid Block Explorer, nog voor deze toegankelijk wordt gemaakt voor het grote publiek.

Heeft uw organisatie interesse in meer informatie over het Liquid-netwerk? Neem dan contact met ons op via liquid@blockstream.com.

Relevante artikelen

●       Maak kennis met Liquid: de eerste bitcoin-sidechain

●       Veelgestelde vragen over Liquid

●       Confidential Transactions

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: