Lightning + Liquid = ♥
Liquid Network

Lightning + Liquid = ♥

Christian Decker
Christian Decker

Het team van c-lightning kondigt met trots experimentele ondersteuning aan voor het Liquid Network in c-lightning. Het Liquid-netwerk is een sidechain voor bitcoin met Asset Issuance, snelle settlement, en Confidential Transactions. Gebruikers kunnen nu gebruikmaken van vroegtijdige Lightning-ondersteuning voor directe Liquid Bitcoin (L-BTC)-microtransacties, en ondersteuning voor andere Liquid Assets volgt binnenkort.

Lightning werkend krijgen op Liquid

Omdat bitcoin en Liquid op elkaar lijken, was het overzetten van c-lightning naar deze sidechains relatief makkelijk. Bitcoin en Liquid hebben hetzelfde UTXO-model, dus we zijn slechts een paar kleine probleempjes tegen het lijf gelopen:

  • Kleine verschillen in het formaat van transacties en blocks wegens de ondersteuning voor meerdere assets
  • Een aangepaste inschatting van netwerkkosten voor de ‘proofs’ en aanvullende outputs

Maar dankzij het gebruik van libwally, een open source component van de Blockstream Green-wallet, was dit relatief makkelijk te veranderen. De toevoeging van ondersteuning voor Lightning is een voorbeeld van hoe makkelijk het is om een bestaande bitcoin-applicatie van elke complexiteit over te zetten naar Liquid. En Lightning is best complex!

Waarom Lightning op Liquid?

Wat is eigenlijk de reden dat we c-lightning hebben omgezet naar Liquid? Liquid ervaart tenslotte geen problemen met schaalbaarheid zoals we met bitcoin zien, en de bevestiging van een transactie (twee blocks) duurt slechts twee minuten. Dit waren de drie voornaamste redenen dat we Lightning naar Liquid hebben gebracht:

  • Toegang tot de innovaties van Lightning: De schaalbaarheid is slechts één van de voordelen van het Lightning Network. Het netwerk is ook real-time, en heeft standaard ondersteuning voor invoices en betalingsbewijzen, waardoor er een hoop nieuwe use-cases voor real-time gebruik zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om point-of-sale-applicaties te ondersteunen met directe betalingsbevestiging, microtransacties te streamen van machine naar machine, of te betalen voor online content met andere assets, zoals beloningspunten, stablecoins, of security tokens.
  • Soepelere in- en uitgang: Het Lightning Network ondersteunt van nature atomic swaps. Dit zorgt dat elke gebruiker een in- en uitgang kan bouwen voor het Liquid-netwerk. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker voor gebruikers om gebruik te maken van Liquid en het netwerk vervolgens weer te verlaten zonder gebruik te maken van het trage proces voor de peg-in en peg-out.
  • Toekomstbestendigheid: Hoewel Liquid momenteel niet in dezelfde mate wordt gebruikt als het bitcoin-netwerk, is het aannemelijk dat ook dit netwerk tegen limieten aan gaat lopen. Door Lightning klaar te hebben staan, is er een oplossing voor wanneer dit gebeurt.

In de toekomst

Liquid en Lightning zijn twee technologieën die elkaar ondersteunen, met hun eigen voor- en nadelen. Maar de gezamenlijke potentie is groter dan wat ze apart kunnen bereiken. Zo brengt Liquid een aantal geavanceerde functies met zich mee: Confidential Transactions en Issued Assets.

{% include blog/lightning-on-liquid-table.html %}

Wat volgt?

Het laten werken van Lightning op Liquid met L-BTC is slechts de eerste stap. We zijn ook van plan om ondersteuning in te bouwen voor andere Issued Assets. Net als onze recent uitgebrachte Liquid Swaps Tool, kunnen asset-kanalen worden gebruikt om assets atomisch (zonder wachttijd) te ruilen, of het nou L-BTC, digitaal fiduciair geld, of zelfs een security token is. We zijn ook van plan om ondersteuning in te bouwen voor Confidential Transactions, waardoor gebruikers kanalen kunnen opzetten met meer privacy.

Aan de slag

We hebben recentelijk een tutorial voor het installeren van c-lightning voor Liquid geplaatst op onze nieuwe Blockstream Engineering Blog. We verwelkomen altijd contributies aan onze code, dus kom naar onze c-lightning Github om ideeën en verbeteringen met ons te delen.

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: