Fooi geven via Lightning met de Nanotip-LApp
Lightning Network

Fooi geven via Lightning met de Nanotip-LApp

Blockstream


Fooi geven is belangrijk voor het steunen van content creators en diensten op het internet. Bitcoin is daar een geweldig hulpmiddel voor, omdat het content creators veel meer controle geeft over de ontvangst ervan. Maar het gebruik van een bitcoin-adres voor fooi heeft implicaties voor de privacy, gezien de transacties geheel zichtbaar zijn op de blockchain. Als het fooiadres niet verandert, is het makkelijk om het verband te vinden tussen betalingen, waardoor de ontvanger minder privacy heeft op het bitcoin-netwerk.

Hoewel het Lightning Network nieuwe mogelijkheden biedt voor bitcoin, is het geven van fooi altijd lastig geweest. Lightning werkt via betalingsverzoeken en stapt daarmee af van statische adressen en de privacyproblemen die dat oplevert voor het geven van fooi via bitcoin. Maar dit maakt het tevens moeilijk om een statisch fooiverzoek te creëren voor je website.

Blockstream biedt een oplossing voor dit probleem met nanotip, de derde Lightning-app (LApp) die gebruikmaakt van microtransacties via Lightning Charge om Blockstreams c-lightning-implementatie van het Lightning Network te testen.

De nanotip-LApp lost het probleem van het maken van betalingsverzoeken op door een simpele webserver te creëren die automatisch betalingsverzoeken voor Lightning genereert. Zo krijgt elke content creator zijn eigen tip-bot zonder er controle over te verliezen, en zonder het privacyverlies wat gepaard gaat met een standaard bitcoin-adres. Het is ook voordelig voor de mensen die willen betalen voor content of diensten: ze kunnen kiezen hoeveel ze willen geven en ontvangen de benodigde Lightning-invoice bliksemsnel.

Probeer nanotip eens uit. Experimenteer met het combineren van c-lightning en Lightning Charge via testnet en ontvang microtransacties voor content of diensten als voorbereiding op de bèta van c-lightning, of test het eens uit om een gevoel te krijgen voor hoe Lightning Charge werkt. Dit is wat ervoor nodig is: een testnet node, een Lightning Charge server, en de nanotip-LApp.

If you have specific preferences, please, mark the topic(s) you would like to read: